Ieder jaar wordt er door Corendon onderzoek gedaan naar de tijd tussen de boekingen voor een last minute en het daadwerkelijke vertrek. Uit de laatste analyse is gebleken, dat de tijd tussen het boeken en het daadwerkelijke vertrek momenteel staat op 23,6 dagen. De tijd tussen boeken en vertrek is wederom korter geworden. Mensen wachten langer met het boeken van een last minute.

We zien ook dat het nogal een verschil maakt in welke maand de last minute wordt geboekt. Aan het begin van het jaar in de maanden januari, februari en maart is de tijd tussen het boeken van een last minute en het daadwerkelijke vertrek groter dan die 23,6 dagen. Hoe dichter men bij de zomermaanden komt, hoe korter de tijd wordt tussen het boeken en het daadwerkelijke vertrek. In het hoogseizoen, de maanden juli en augustus, is de gemiddelde last minute boeking een week voor vertrek. Het is dit jaar de trend, dat er steeds dichter op de vertrekdatum wordt geboekt. In 2016 boekte men in het hoogseizoen gemiddeld acht dagen vertrek.

Vele mensen denken er weleens aan om een last minute te boeken en dan dezelfde dag nog te vertrekken. Direct vanuit de luie stoel hup het vliegtuig in en op weg naar de plaats van bestemming. Dit gebeurt echter zeer sporadisch. Bij Corendon is het in de afgelopen twee jaar 249 keer voorgekomen. Boekingen van een last minute een dag voor vertrek komen al veel vaker voor. In de afgelopen twee jaar is dat bij Corendon 1537 keer gebeurd.

Last minutes worden vooral door jongeren en twintigers vlak voor de vertrekdatum geboekt. Hoe ouder men wordt, hoe verder van te voren men de last minute vakantie boekt. Wat ook interessant is om te weten, is dat vrouwen gemiddeld langer van te voren hun last minute boeken dan mannen. Het verschil is meer dan drie dagen. Vrouwen boeken gemiddeld hun last minute 25,5 dagen voor het daadwerkelijke vertrek, terwijl mannen daarentegen hun last minute 22,6 dagen voor vertrek boeken.

De verschillen tussen de provincies zijn ook zeer opvallend. De mensen die het kortst van tevoren boeken, zijn de inwoners van Noord-Holland. De mensen uit de provincie Drenthe boeken hun last minute het langst van te voren, te weten gemiddeld 26,3 dagen ten opzichte van de 22,2 dagen van de mensen uit Noord-Holland.