Cuba het land van de sigaren, terug in de tijd voor het gevoel, als men kijkt naar de oude Cadillacs. Daarnaast het land van zon, zee, strand, cultuur en geschiedenis. Op zoek naar een mooie vakantiebestemming en u wilt er zeer binnenkort heen? Boek dan eens een last minute Cuba.

Algemene informatie last minute Cuba

Cuba is een socialistische staat sinds de revolutie van 1959 en het wordt tegenwoordig bestuurd door Raùl Castro. Het ligt in het Caribisch gebied. Naast het eiland Cuba bestaat de republiek Cuba uit Isla de la Juventud en ruim vierduizend andere kleine eilanden. De hoofdstad van het land is Havana. Het hoofdeiland Cuba, waar ook de hoofdstad ligt, is een redelijk vlak eiland. Er zijn nog twee echt grote steden, Santiago de Cuba in het zuiden van het eiland en Holguín in het oosten van het eiland. Er is één gebergte in het zuiden, de Sierra Maestra, de Pico Turquino in dit gebergte is het hoogste punt van het eiland en is 1974 meter hoog. Daarnaast vindt men nog twee heuvelachtige gebieden op het eiland. Sierra del Escambray in Centraal-Cuba en Sierra de los Órganos in het westelijke gedeelte. Het wettige betaalmiddel op Cuba is de Cubaanse peso. Op Cuba is Spaans de voertaal. Naast de export van sigaren, nikkel, rietsuiker en rum is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de Cubanen. Varadero en Guardelavaca zijn de grootste toeristische oorden. Varadero is gebouwd op een schiereiland en is qua afmeting één  van de grootste badplaatsen van het gehele Caribisch gebied. Een last minute Varadero Cuba is zeker een aanrader. Veel beroemde mensen hebben hier vakantie gevierd vanwege de geboden luxe. Al Capone was destijds één van hen.

Klimaat

De republiek Cuba heeft een tropisch savanneklimaat met uitzondering van de zuidoostelijke punt. Dit gedeelte heeft een warm steppeklimaat, aangezien daar erg weinig neerslag valt. Het gehele jaar liggen de temperaturen tussen de 24 en 35 graden. Er staat altijd wel een windje, waardoor de hitte wat getemperd wordt voor het gevoel. In de zomer is het warm en vochtig op Cuba, want de zomermaanden is het regenseizoen. Vooral aan de zuidkust zult u dit merken. Aan de noordkust is de vochtigheidsgraad een stuk lager. Cuba ligt in het orkaangebied. Van juni tot en met november kan het voorkomen, dat een orkaan het eiland treft. In de winterperiode is het nog steeds 25 tot 30 graden op Cuba. U kunt het hele jaar door prima vakantie vieren op Cuba, dus aarzel niet om een last minute Cuba te boeken. Om de weersomstandigheden hoeft u het niet te laten.

Flora en Fauna

Hoewel het niet met zekerheid te stellen is, gaan de deskundigen ervan uit dat Cuba miljoenen jaren geleden verbonden moet zijn geweest met het vasteland van het continent Noord-Amerika. Dit is een verklaring voor de plant- en diersoorten die op Cuba voorkomen, die een sterke verwantschap hebben met de flora en fauna op dit vasteland. Voor duikers en snorkelaars is Cuba een lustoord, daar er aan de kust veel kleurig koraal te vinden is. De bodem van Cuba bestaat uit poreus kalksteen. Dit gaat een chemische reactie aan met water en daardoor slijt de bodem en ontstaan er grotten en mooie druipsteenformaties. Hierdoor zijn ook ondergrondse meren ontstaan. De meest bekende en toeristische grot is de Cueva del Indio te vinden in de Viñales vallei. Op veel plaatsen komen schitterende rotsformaties uit zee. Deze kan men bewonderen vanaf de mooie zandstranden. Op Cuba leven vele diverse diersoorten, waaronder ook enkele zeldzame exemplaren. De almiqui, de Cubaanse insecteneter is hier één van. In het water kan men de zeldzame manati aanschouwen. In de moerassen op Cuba vindt men nog krokodillen. De Cubaanse krokodil wordt met uitsterven bedreigd helaas. Hij leeft in zoet water. Hij wordt niet bedreigd, omdat er op gejaagd wordt, maar omdat hij zich voortplant met andere soorten krokodillen. De roodogige leguaan is ook zeldzaam

En treft men alleen nog maar aan in de zuidelijke delen van het eiland. De kleinste kikkersoort te wereld, de sapito, slechts één centimeter groot, leeft ook aan de zuidelijke kusten. Er leven op Cuba tevens diverse, niet giftige, slangensoorten. De nationale vogel is de Cubaanse trogon, welke dezelfde kleuren heeft als de Cubaanse vlag rood, wit en blauw.

Cuba heeft een uitbundige flora. Er groeien circa achtduizend verschillende soorten bloemen, mossen, planten en bomen op Cuba, waaronder de koningspalm, de nationale boom van Cuba. Deze boom kan wel dertig meter hoog worden.de nationale bloem is de mariposa, vlinderjasmijn. Er zijn daarnaast 700 honderd verschillende soorten orchideeën.

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is een keuken met veel Spaanse invloeden. Er zijn een aantal typisch Cubaanse gerechten. Doordat er een grote schaarste is aan vlees en vleeswaren gebruiken Cubanen veel soja, rijst en bonen. Voor toeristen is wel alles verkrijgbaar, met uitzondering van onbeperkt rundvlees, want dat is ook voor de toerist schaars. Een typisch Cubaanse maaltijd begint met soep of een salade. Als hoofdgerecht vindt u kip of geroosterd speenvarken op het menu vaak geserveerd met zwarte bonen en rijst. De maaltijd wordt afgesloten met fruit of geflambeerde banaan. Deze banaan is wel mierzoet. Na de maaltijd krijgt men koffie, sterke koffie. Mocht u vegetariër zijn, dan dient u van te voren bij het boeken te bekijken of het hotel van uw keuze vegetarische gerechten serveert. Drinken is belangrijk in een warm oord. Vooral bronwater wordt veel geserveerd, con en sin gas oftewel  plat en bruisend water. Het kraanwater is wel drinkbaar, maar toch wordt dit afgeraden. Op Cuba brouwt men diverse soorten bier, welke van zeer goede kwaliteit zijn. Afhankelijk van het hotel waar u verblijft, kunt u naast de nationale bieren vaak van een Nederlands biertje genieten. De belangrijkste sterke drank van Cuba is natuurlijk rum. De witte rum wordt gebruikt als basis voor cocktails en de bruine rum wordt zo gedronken. Cubanen staan bekend om hun grote variatie aan cocktails. Belangrijk is, dat de cocktail kleurrijk is. U kunt zelf bij de barman aangeven of u een zoete of wat bittere cocktail wilt hebben en hij gaat voor u aan de slag. Prijs de barman de hemel in voor uw cocktail personnel. Hij zal u dan vragen de cocktail een naam te geven. Roept u super, dan staat vanaf dat moment de cocktail onder de naam super op de kaart. Dus ook voor het eten en drinken hoeft u het niet te laten een last minute Cuba te boeken.

Bezienswaardigheden

Cuba is een mooi land en door het jarenlange handelsembargo en het regime een heel ander land, dan de andere landen in het Caribisch gebied. Muziek en dans zijn heel belangrijk voor de Cubanen. Dit vindt men overal terug. Daarnaast zijn de oude auto’s uit de jaren ’50 en de jaren ’60 voor ons een bezienswaardigheid. Voor de Cubaan is het de enige soort auto die voor handen is.

Havana

Als u een last minute Cuba hebt geboekt, moet u zeker Havana bezoeken. De hoofdstad van de republiek Cuba en daarnaast is het gelegen op het grootste eiland Cuba. De wereldberoemde boulevard, Malecón, is een kilometerslange lange straat waar men heerlijk kan wandelen. Aan deze boulevard vindt men het Castillo de la Real Fuerza en het Castillo de San Salvador de la Punta. Een indrukwekkend gezicht is het, als het stormt. De golven van de zee beuken dan hard over de balustrade van de boulevard. Het echte Cuba vindt men aan de Plaza de la Catedral. Aan dit plein ligt de Catedral de la San Cristobal de la Habana. Een schitterende, in barokke stijl, gebouwde kathedraal, waar men binnen schilderijen van Jean Baptiste Vermey kan bewonderen. Daarnaast liggen hier vele prominente Cubanen begraven. Op het plein zelf zijn er altijd muzikanten en dansers, die daar hun kunsten vertonen. Verder worden hier met enige regelmaat markten neergezet, waar men handgemaakte waren kan kopen. Tijdens uw verblijf in Havanna kunt u een Ernest Hemingway tour maken. Ernest Hemingway heeft meerdere van zijn boeken hier geschreven. Tijdens deze tour komt u langs het huis, Finca Vigia en zijn favoriete plekjes van de stad Havanna. Natuurlijk zal de tour ook het Ernest Hemingway museum aandoen. Bezoek ook zeker het Castillo del Moro. Dit fort is ooit gebouwd om Cuba te beschermen tegen aanvallen van piraten en ander gespuis. Rond de 18e eeuw is het dienst gaan doen als gevangenis. Heden ten dage is het een museum, waar elke avond om 21.00 uur een kanonschot klinkt om aan te geven dat het museum is gesloten.

Valle de Viñales

In deze vallei liggen een aantal speciale bergen. Vanwege de speciale kenmerken die deze bergen hebben, worden ze ook wel de olifantsruggen genoemd. De vallei is 132 vierkante kilometer en je kunt hier een mooie wandeltocht maken langs bijvoorbeeld de tabaksplantages, welke u zeker moet bezoeken. De grotten in dit gebied zijn een mooi natuurfenomeen, zeker even een kijkje gaan nemen.

Varadero

Dit is de mooiste badplaats van Cuba, het is gelegen op het eiland Hicacos en 140 kilometer van Havanna verwijderd. Vele nachtclubs, restaurants en uitstekende resorts geven u hier het ultieme vakantiegevoel. Met een last minute strandvakantie bent u verzekerd van een plekje op het strand in Varadero. Het bezit namelijk circa twintig kilometer aan witte zandstranden. In het noordoosten van het eiland, niet ver verwijderd van Varadero treft men de ruïnes van de La Calavera aan, welke zijn gelegen in het natuurpark Hicacos Point.

Pinar del Rio

Uit dit gebied komen bijna alle bekende Cubaanse sigarenmerken vandaan. Veel tabaksplantages zijn te bezoeken. Een aanrader is de plantage Francisco Donatien. U krijgt hier een interessante rondleiding en u ontmoet de werknemers van de plantage. De omgeving rondom de tabaksplantages is van ongekende schoonheid. U vindt hier vele groene valleien en grote rotsformaties.

Last minute aanraders

Mocht u van plan zijn een last minute Cuba te boeken, dan staan hieronder enkele accommodaties die echt aan te raden zijn.

Royalton Hicacos

Dit adults only complex in Varadero weet wat het de toeristen moet bieden voor een ultiem vakantiegevoel. All inclusive verzorging, vijf prima restaurants, whirlpools, salsalessen, vijf bars en drie buitenzwembaden, het is maar een kleine greep uit het aanbod aan faciliteiten. Tegen betaling kunt u gebruik maken van de schoonheidssalon en de spa. Dit complex wordt vaak geboekt door mensen die graag duiken. Één bootduik per dag is hier namelijk bij de prijs inbegrepen. Dus wat let u? Boek die last minute Cuba en ga genieten in het Royalton Hicacos Hotel.

Sol Palmeras

Bij dit complex kunt u ervoor kiezen tijdens het boeken of  u een kamer in het bruisende hotel wilt of dat u liever de rust opzoekt, dan is er namelijk de mogelijkheid tot het boeken van een bungalow. Zelfs als u een last minute Cuba met bestemming Sol Palmeras Varadero boekt, hebt u deze keuze. Dit complex ligt in een mooi aangelegde tuin en het is direct aan het strand gesitueerd. Het centrum van Varadero ligt op circa zes kilometer afstand. U kunt hier kiezen u vijf verschillende restaurants met allen een andere keuken, Mexicaans, vis, grill, Chinees en Italiaans. Daarnaast kunt u ook genieten van de internationale keuken in het buffetrestaurant. Er zijn twee zwembaden en voor de kinderen is er een kinderzwembad aanwezig. Voor de kinderen is er overdag entertainment, er is een miniclub, een speeltuin en er is een kinderdisco. De kinderen zullen zich hier niet snel vervelen.  Voor de volwassenen is er de gehele dag een activiteitenprogramma. Daarnaast kunt u tegen betaling een balletje slaan op de 18-holes golfbaan van de Varadero Golf Club. U kunt kajak varen en drie keer per week wordt hier duikles gegeven. Mocht u nog aan uw conditie willen werken, dan kan dat in de fitnessruimte. Een vakantie bij Sol Palmeras is het ware genieten voor jong en oud.

Ocean Vista Azul

Dit gloednieuwe vijfsterrenresort ligt in de buurt van het centrum van Varadero. Het ligt tussen twee stranden in. Het resort beschikt over zes restaurants, twee buffetrestaurants en vier à la carte restaurants. Voor de à la carte restaurants geldt wel een dresscode. Heren dienen een lange broek, een shirt met lange mouwen en dichte schoenen te dragen. Overdag en in de avond is er voor jong en oud een activiteitenprogramma. Voor de kinderen tot twaalf jaar is er de Daisy club en voor de kinderen vanaf twaalf tot zeventien jaar is er de Teenclub. Ouders kunnen lekker ontspannen aan één van de zwembaden of tegen betaling in de spa of schoonheidssalon en de kinderen worden vermaakt.

Playa Pesquero

Zoekt u last minute een betaalbare luxe vakantie op Cuba, dan is dit hotel het juiste voor u. Het hotel is gelegen aan het strand. Het resort heeft zelf een boulevard met diverse winkeltjes, waar u leuke souvenirs kunt kopen. Daarnaast kunt u ook een verkoelende duik nemen in één van de zwembaden en daarna bijkomen met een heerlijke cocktail speciaal voor u gemaakt in één van de zeven bars die het resort rijk is. Het hotel beschikt over zes à la carte restaurants en een een buffetrestaurant, waar u kunt genieten van de heerlijkheden die de koks voor u bereiden. Daarnaast is er overdag en in de avond entertainment voor jong en oud. Voor de kinderen is er een kinderclub en voor de jeugd van dertien tot zeventien is er een tienerclub. Om lekker te relaxen gaat u naar de sauna en tegen betaling kunt u gebruik maken van de schoonheidssalon en diverse massages. Wenst u een adults only accommodatie, dan is dat hier mogelijk. Boek dan een Premium kamer in Het Royal Service gedeelte van het hotel. Hier hebt u zelfs uw eigen whirlpool.

Paradisus Rio de Oro Resort en Spa

Last minute Cuba, adults only en vooral veel luxe? Boek dan hier uw vakantie. U kunt hier 24 uur per dag ongestoord genieten. Men heeft hier een fantastische spa, welke als je een behandeling boekt geheel gratis is. U kunt hier genieten van diverse wellness behandelingen, een sauna, een whirlpool en schoonheidsbehandelingen in de schoonheidssalon. Bent u hier heerlijk uitgerust, laat u dan daarna culinair verwennen door de koks van één van de zes restaurants. Zin in een heerlijke cocktail? Er zijn zes bars op het resort aanwezig, waar u er eentje kan halen. Een frisse duik neemt men in het buitenzwembad om daarna een mooi bruin kleurtje op te doen op het zonneterras. De gehele dag is er een activiteitenprogramma. Dit resort is gelegen in Playa Esmeralda.

Neemt u daarnaast eens een kijkje op de site van onze partners. Zij bieden u graag een last minute Cuba aan geheel naar uw wensen.

Meer over Cuba

Wikipedia