Historie

Met een last minute Kos is het genieten van een prachtig Grieks eiland waar van alles te beleven is. Het Griekse eiland heeft een opmerkelijke geschiedenis. In de prehistorie werd het al bewoond, waarna een van de historische stammen van Kreta (genaamd de Minoïers) zich vestigde op het eiland Kos. Vele oorlogen en overnames later sloten de bewoners zich na het afslaan van de Perzen aan bij de bond van Athene. Een tijd stond het eiland in bloei, maar een grote aardbeving verwoestte bijna alles.

In de middeleeuwen werd het eiland veroverd door ridders van de Johannieterorde, die een gigantisch fort bouwden vlakbij de haven. Dat fort staat nog altijd en is een bezoekje waard. Kos ging vervolgens naar Turkije, dat het tijdens de Eerste Wereldoorlog moest afstaan aan de Venetianen. In 1933 ging het eiland echter weer gebukt onder een zware aardbeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kos bezet door eerst de Italianen en later de Duitsers. Uiteindelijk kwam het eiland in 1948 dan eindelijk bij zijn huidige eigenaar: Griekenland. Van alle volkeren die Kos bewoond en/of bezet hebben zijn er nog sporen te vinden in tradities, monumenten enzovoorts. Dit biedt voor de cultuursnuiver weer een scala aan bezienswaardigheden. Ook is Kos de geboorteplaats van Hippocrates, een van de grondleggers van de Westerse geneeskunde. Over hem is natuurlijk ook op Kos het nodige te vinden.
Meer reisaanbieders met last minutes naar Kos

Klimaat

Kos is een van de Griekse eilanden die in de Turkse kustlijn liggen, in de Egeïsche Zee. Kos ligt vlakbij de zuidwestelijke uitloper van Turkije, met de Turkse badplaatsen Bodrum en Marmaris in de buurt. Het eiland kent dan ook een typisch Middellandse Zeeklimaat. Met uw last minute Kos geniet u van heerlijk warme zomers met in de heetste maanden juli en augustus zo nu en dan uitspattingen tot wel 40 graden. In de aangename maanden rondom de zomer zoals april en oktober, is het op Kos nog altijd heerlijk weer, maar koelt het ’s avonds behoorlijk snel af. Van mei tot september is het eigenlijk altijd tussen de 22 en de 30 graden op Kos, en dus is het in de vakantiemaanden een ideale plek om te verblijven.

Fietsen

Kos staat bekend als het fietseiland. Op Kos zijn de wegen en fietspaden vooral erg vlak en in de meeste gevallen prima onderhouden. De fietsverhuurders doen prima zaken op het eiland en dat heeft zijn redenen. Allereerst zijn de wegen dus fantastisch en dat is natuurlijk heel fijn. Daarnaast is het genieten geblazen van de prachtige omgeving, kustlijnen en uitzichten waar men van kan dromen. Daarom heeft Kos ook talloze fietsroutes uitgestippeld, en is het zeer aan te raden om die te volgen, of voor de avonturier, zelf van die routes af te wijken en op de fiets het prachtige eiland te verkennen. Dit laatste is zeer de moeite waard. En natuurlijk is het veel meer genieten geblazen om met de fiets van de omgeving te genieten, dan dat je in de auto, taxi of bus o.i.d. overal flitsen van de geweldige omgeving ziet.

Cultuur

Kos’ haar belangrijkste inkomstenbron is uiteraard toerisme. Maar de bewoners hebben ondanks alle overheersers hun eigen cultuur prima weten te bewaren. Zo zijn bijvoorbeeld bijna alle vaste bewoners van Kos gelovig, resulterend in vele grote en kleine kerken die zeker een aanblik waard zijn. Daarnaast kent het eiland een sterk ontwikkelde landbouw, veeteelt en uiteraard de scheepvaart. De bewoners van Kos zijn een ontzettend gastvrij, leuk en sociaal volkje. U zult echt uw best moeten doen om iemand te vinden die het u niet naar de zin wil maken. Verder verschilt de cultuur van het eiland weinig van de algemene Griekse cultuur.

Uitgaansleven

In Kos-stad kunnen de stappers zich flink uitleven. Met 2 enorme feeststraten vol met taveernes, kroegjes, clubs, barretjes en discotheken is er voor ieder wat wils en wordt er gefeest tot diep in de nacht. Ook de steden Mandraki en Agora zijn zeer aan te raden. Daarnaast kunt u vooral in Kos-stad heerlijk shoppen, van kledingwinkels tot souvenirshops, u vindt het allemaal in de knusse straatjes van de hoofdstad van het eiland. Ook kunt u daar genieten op de terrasjes en gezellige restaurants met lokale specialiteiten. Vooral Kos-stad verandert dan ’s avonds in een feeststad, van de terrasjes aan de stranden tot de clubs, alles komt tot leven in de avond en bent u dus van een bruisende avond verzekerd.

Natuur

Overal zijn stranden te vinden, waar uiteraard het een en ander mogelijk is met strand- en watersporten. Echte aanraders zijn bijvoorbeeld het Psalidi-natuurreservaat, wat bekend staat om zijn vele waterbronnen en talloze vogelsoorten. Ook het brede strand van Tigaki, een knusse badplaats is absoluut de moeite waard en tevens een must-see.

Jongeren

Ook onder de jongeren is een last minute vakantie Kos immens populair. Het bruisende nachtleven, maar ook stranden zoals Psaldi Beach zijn volledig op de jongeren gericht met cocktailbars, hippe muziek over het hele strand enzovoorts. Ook de vele mogelijke activiteiten zorgen er voor dat de jongeren zich overdag ook prima kunnen vermaken!

Activiteiten

Zoals gezegd staat Kos dus bekend als Fiets-eiland, maar er is natuurlijk veel meer. De historie en/of kunstliefhebber kan zijn hart ophalen, evenals de natuurliefhebber, die ook genoeg heeft om naar uit te kijken op Kos. Maar voor de meer actieve vakantie is er ook genoeg te beleven, wandelingen door de natuur, (wind)surfen, snorkelen en duiken in het kristalheldere water, andere watersporten enzovoorts, enzovoorts.

Eten en drinken

Zoals op iedere toeristische locatie heb je typische restaurants uit verschillende landen. Pizzeria’s, Nederlandse friettenten, Engels ontbijt serverende Britse restaurants, Turkse kebabzaken enzovoorts. Maar ook de Griekse restaurants zijn aanwezig en de verscheidenheid naast de typisch Griekse gerechten als moussaka, gyros en souvlaki, zijn de lokale specialiteiten echt dingen die je geprobeerd moet hebben. Voorbeelden hiervan zijn stifado (een stoofpot), patsa en faki (respectievelijk soep met ingewanden en linzensoep), tiropitta (met kaas gevulde bladerdeeghapjes) en vele andere gerechten die je in de lokale restaurantjes kunt vinden. Ook qua drinken is Kos opmerkelijk, aangezien het kraanwater in tegenstelling tot de meeste Middellandse Zee-landen gewoon te drinken is, al koopt menig West-Europese bezoeker toch mineraalwater, aangezien er een smaakje aan het water lijkt te zitten. Griekse dranken als ouzo en metaxa (Griekse vorm van cognac) worden overal geschonken. De lokale wijn is retsina, een witte wijn die naar hars lijkt te smaken, is een absolute aanrader.

Transfertijden populaire bestemmingen Kos:

  • Kardamena: 20 minuten
  • Kefalos: 20 minuten
  • Mastichari: 20 minuten
  • Marmari: 30 minuten
  • Tigaki: 30 minuten
  • Kos-stad: 45 minuten
  • Lambi: 45 minuten
  • Psalidi: 45 minuten

Meer over Kos

Wikipedia