Door de diplomatieke rel die Turkije met Nederland heeft is het land een stuk minder geliefd bij vakantiegangers dan voorheen. Volgens meerdere reisorganisaties loopt het aantal boekingen de laatste dagen terug en worden er nog amper reizen naar Turkije verkocht.

De telefoons gingen constant af na het afgelopen weekend bij de reisorganisaties die vakanties naar Turkije verkochten. Het gedrag van de consumenten is aardig veranderd na wat er is gebeurd. Volgens Frank Oostdam van de ANVR hadden veel mensen eerst gewoon vragen, maar nu willen mensen er gewoon helemaal niet meer naar toe.

Er worden ook aardig veel reizen naar Turkije om geboekt volgens de ANVR. Annuleringen zijn er nog weinig voor geboekte reizen naar Turkije. Volgens de woordvoerder wachten veel mensen nog even af met de beslissingen om te gaan of niet, omdat annuleren geld kost.

Gevolgen

De reisorganisaties geven aan dat het nog moeilijk te zeggen is hoeveel invloed afgelopen weekend uiteindelijk zal hebben. Dat is voor een gedeelte afhankelijk van hoe het conflict zich verder ontwikkelt. Over het algemeen komt de grote stroom aan vakantieboekingen pas echt in April op gang.

Nog maar anderhalf jaar geleden kozen gemiddeld een miljoen Nederlanders om op vakantie te gaan in Turkije. Dankzij de aanslagen, de mislukte staatsgreep en het huidige conflict is dit aantal enorm gezakt.