TurkijeNederlanders kiezen Turkije weer vaker als vakantieland, aldus reisorganisatie Corendon. Evenals Griekenland was Turkije in 2015 minder populair als gevolg van de immigratiecrisis. Algemeen directeur van der Heijden (Corendon) concludeerde dit naar aanleiding van het jaarverslag van de touroperator over de jaren 2014/2015. Het jaarverslag werd deze week vrijgegeven.

Bestemmingen als Spanje zijn volgens Steven van der Heijden bijna helemaal volgeboekt. Onder andere Spanje wordt gezien als alternatief vakantieland. De toeristen die naar Turkije toe worden getrokken maken deze vakantiekeuze met name door de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Dit geldt tevens voor Griekenland.

Nu de immigrantencrisis op zijn retour is gegaan, heeft Turkije te maken met een hoger boekingspercentage. Dit valt ook te wijten aan de teruglopende negatieve aandacht van de media omtrent de situatie. Het dreigende terrorisme in het land is voor het toerisme blijkbaar minder van invloed dan de vluchtelingenstroom.

Terroristische dreiging

Naast Parijs en Brussel is Turkije niet de enige bestemming waar terroristische aanslagen plaats vinden. Toch is van der Heijden van mening dat de dreiging niet van grote invloed is op de boekingen. Volgens de topman van Corendon is de prijs van de reis toch de doorslaggevende factor.

16 jaar geleden, in het jaar 2000 heeft de Nederlander (van Turkse afkomst) Atilay Uslu reisorganisatie Corendon opgericht. Uslu heeft nog steeds sterke betrokkenheid bij de organisatie. De organisatie is oorspronkelijk begonnen als specialist in Turkije, maar ondertussen is de focus ook gelegd op bestemmingen rondom de Middellandse Zee. Toch wordt de meeste omzet nog steeds behaald door vluchten van en naar Turkije.

Corendon accommodaties

Naast tal van eigen vliegtuigen komt reisorganisatie Corendon nu ook met eigen accommodaties. Het is een navolging van touroperator TUI (Duitsland), die in het verleden naast een luchtvloot ook accommodaties is gaan exploiteren. Corendon is reeds gestart met het opzetten van een hotel op Ibiza en daarnaast heeft de organisatie ook een hotel in bezit aan de Costa de La Luz (Zuid-Spanje). De Canarische Eilanden zullen binnenkort ook worden voorzien van een vestiging van Corendon.

Evenwicht in het aanbod, dat was het doel van Corendon met het opzetten van eigen hotels. Directeur van der Heijden noemt dat de strategie in 2015 versneld kon worden uitgevoerd. Hij kijkt positief terug op het voorgaande jaar.

Gestegen omzet

Van januari tot november van het jaar 2015 is de omzet van Corendon gestegen tot een bedrag van 376 miljoen. Dit komt neer op een stijging van 15 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. In tegenstelling tot de omzet is de (netto)winst gedaald met 1,5 miljoen. Toch is directeur Steven van der Heijden positief gestemd over de behaalde resultaten. In de huidige situatie behaald Corendon namelijk nog steeds een nettowinst van 6 miljoen. Na het op gang komen van de immigratiecrisis daalden de vakantieboekingen met 25-30 procent. Dit gebeurde in het laatste kwartaal van 2015, terwijl in de 3 voorgaande kwartalen ontzettend positieve cijfers werden behaald.

Dit jaar calculeert de reisorganisatie lagere cijfers omtrent omzet en winst, omdat wordt verwacht dat de inzakking van het aantal boekingen in het laatste kwartaal van 2015 niet meer volledig kan worden goedgemaakt. Deze verwachting bestaat, ondanks dat het aantal boekingen naar de bestemmingen Turkije en Griekenland weer toenemen.