Happy couple on the beach of sea

De zomervakantie staat alweer voor de deur en dan gaan veel mensen Nederland weer verlaten voor bijvoorbeeld een korte trip naar een leuke stad of een verre reis naar een tropische bestemming, maar wat zorgt er nu voor dat we ons gelukkig voelen als we op vakantie gaan? Maakt het bijvoorbeeld iets uit hoe lang we op vakantie gaan?

Door een student van de hogeschool NHTV te Breda werd onderzoek gedaan naar het geluksgevoel van vakantie vieren. Op grond van zijn onderzoek is de conclusie dat het geen verschil maakt of we nu lang of kort op vakantie gaan, want het geluksgevoel blijft hetzelfde.

Slechts enkele dagen op vakantie gaan is voldoende

In tegenstelling tot vroeger, toen men er vanuit ging dat alleen een langdurige vakantie zorgde voor een gelukkig gevoel, blijkt uit diverse onderzoeken inmiddels dat ook een korte vakantie zorgt voor een gelukkig gevoel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stedentrip, weekendje weg, weekje camping of een vakantiehuisje huren voor een paar dagen. Het maakt niet uit, want ook korte vakanties zorgen voor een fijn gevoel en doet mensen goed. Het feit dat u even uit de sleur en uit uw eigen omgeving bent zorgt voor een plezierig gevoel, aldus het onderzoek.

Het sociale aspect en het vrij zijn maakt gelukkig

De student concludeert dat het feit dat we vrij zijn tijdens vakantie en het sociale aspect er voor zorgen dat we ons gelukkig voelen tijdens vakantie. Mensen vinden dat ze op vakantie vaak meer mogen dan in het dagelijks leven. Bovendien kunnen we zelf bepalen met wie we op vakantie gaan, dus mensen waar we ons minder prettig bij voelen zijn we dan even van verlost.

Beter in eigen land op vakantie

Dit jaar gaan er ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land en uit het onderzoek blijkt dat dit bijdraagt aan het geluksgevoel. Tijdsverschillen en reistijden zijn immers vervelende aspecten aan een vakantie. We willen nu eenmaal dat het zo kort mogelijk duurt voordat we kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Het hangt er echter wel vanaf hoe lang we weg willen gaan. Zo is een verblijf van maar vijf dagen in New York niet echt aan te raden, maar als we voor een maand naar Azië op vakantie gaan, dan hebben we het reizen en tijdsverschil er wel voorover.

Maak niet alle vakantiedagen op aan vakantie

Het is verstandig om niet al uw vakantiedagen op te maken aan vakantie, maar er ook enkele te bewaren voor en na uw vakantie. Als u voor uw vakantie nog een paar dagen rust kunt nemen en erna ook, dan zult u minder last van stress hebben. Toch blijkt dat veel mensen dit niet doen, maar alle dagen op maken aan hun vakantie.

Meerdere keren per jaar op vakantie

Terwijl de meeste mensen in de zomer op vakantie gaan, is het juist beter om meerdere keren per jaar er even tussenuit te gaan. Ga er bijvoorbeeld om de paar maanden even tussenuit als u het kunt betalen. Dit blijkt uitstekend te werken voor ons geluksgevoel.