VakantieUit een onlangs gehouden onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos onder een representatieve steekproef van 510 Nederlanders, blijkt dat vakantie goed is voor uw welzijn en gezondheid.
Bijna 50 procent van de Nederlanders gaat op vakantie om iets van de wereld te zien. Maar liefst 75 procent van de ondervraagde Nederlanders wil tijdens de vakantie hectiek en dagelijkse beslommeringen achter zich laten. Positieve effecten van een vakantie op je gezondheid en welzijn zijn onder andere, goed tegen stress, verlagen van de bloeddruk, versterken van relaties en betekent voor Nederlanders ook ” quality time ” met partner, familie en kinderen.

Onderzoek Ipsos in opdracht van TUI

In opdracht van TUI heeft onderzoeksbureau Ipsos een onderzoek verricht onder een representatieve groep Nederlanders. In dit onderzoek is gevraagd wat vakantie voor hen betekent en wat de belangrijkste redenen zijn op vakantie te gaan. Veertig procent van de vakantiegangers vindt dat de vakantie een bijdrage levert aan de fysieke en/of geestelijke gezondheid. Meer tijd doorbrengen met hun kinderen is een argument dat geldt voor een derde van de vakantiegangers. Dertien procent vindt dat reizen een goede impuls heeft gegeven aan hun relatie en dat ze hun partner min of meer hebben teruggevonden. Bij vakantiegangers in de middelbare leeftijdscategorie van 34 tot 54 jaar is dit zelfs twintig procent.

Overduidelijk wordt door het onderzoek bevestigd dat een vakantie goed voor u is. Zeventig procent voelt zich na thuiskomst van vakantie weer helemaal opgeladen. In de leeftijdsgroep van 34 tot 54 jaar leeft dit gevoel het sterkst. Vakantie helpt ook bij het voorkomen van een burn-out, dat is de mening van vijfentwintig procent van de vakantiegangers. Nog een opvallende uitkomst, ongeveer één op de zes ( zeventien procent ) van de geïnterviewden neemt belangrijke beslissingen direct na of zelfs nog tijdens de vakantie. Dit kan onder andere zijn, het ten huwelijk vragen van de partner of het verbreken van de relatie. Ook worden een huis kopen, het opzeggen van een baan of gezinsuitbreiding genoemd.

Minstens één keer per jaar op vakantie is een must, dat vindt driekwart van de vakantiegangers. Bovendien geniet ruim vijftig procent pas wanneer ze ook echt fysiek van huis zijn. Op vakantie ervaren vooral jongeren meer het gevoel van gelukkig zijn dan in de eigen omgeving

Het mag opvallend worden genoemd dat, om ontspannen van vakantie terug te komen, het niet noodzakelijk is om op het strand te liggen. Ook een drukke, verre reis zorgt voor een vermindering van stress.