Last minute vakantieWaarom gaat iemand op zoek naar een last minute vakantie? Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Het slechte weer in eigen land, familieleden bezoeken in het buitenland of een zakenreis combineren met een vakantie. Zo zijn er nog veel andere redenen om te zoeken naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor een last minute vakantie. Men moet proberen zo veel mogelijk te informeren naar vluchten en hotels. In de zoektocht naar de goedkoopste last minutes is het onderzoeken van verschillende mogelijkheden cruciaal.

Shoppen loont

Het is goed om eerst rond te kijken wat er allemaal wordt aangeboden op de diverse reiswebsites om zo de beste last minute te vinden. Op deze websites vindt u informatie over prijzen, koopjes, autoverhuurbedrijven of aanbiedingen voor internationale evenementen. Deze worden aangeboden door luchthavens en hotels. Tevens hebben deze websites aparte onderdelen voor last-minute-aanbiedingen of bepaalde deals van reisbureaus. Zeer interessant om verder te kijken en wat de voorwaarden zijn.

Plan uw vakantie van tevoren

Het kan al snel honderden euro’s verschil maken als u tijdig aan de zoektocht begint naar een goedkope vakantie. Namelijk buiten de gewoonlijke reisseizoenen een vakantie boeken en vertrekken is vaak voordeliger. Vooral voor last minute deals geldt dit, minder reizigers betekent meer vrije zitplaatsen op het vliegtuig en meer lege kamers in de hotels. Hoe meer aanbod er is, hoe meer een luchtvaartmaatschappij of hotels deze reizen aanbieden voor een lage prijs. Als u betere deals wilt scoren, reis dan niet tijdens de zomermaanden en feestdagen. Een vertrekdatum midden in de week levert de grootste kortingen op. Vooral de vluchten op dinsdag en woensdag, in de vroege ochtend en late nachten, zijn goedkoper. Weekendvluchten zijn nu eenmaal duurder.

Flexibele vertrekdatum

Er zijn meer aanbiedingen beschikbaar als u geen vaste datum voor vertrek vastlegt. Een dag of twee voor vertrek is het ontdekken van een betere reisaanbieding groter. Tevens is het beter om in de eerste week van de maand het vertrek te plannen dan op de eerste dag van de maand. Zo kunt u alle opties openhouden, wanneer u eens wilt weggaan. U kunt altijd contact opnemen met een luchthaven of een reiswebsite bekijken voor last-minute reizen.

Lege stoelen in het vliegtuig kosten geld

Er zijn reisorganisatie die op voorhand een vliegtuig huren (chartervluchten) voor reizen naar graag geziene bestemmingen. De reisorganisatie gaat ervan uit dat deze vluchten vol zitten. Worden er niet genoeg tickets verkocht, zullen zij deze vluchten moeten annuleren. Om dit te voorkomen dalen deze vluchten aanzienlijk in prijs net voor vertrek. Ook kunt u lage kostenmaatschappijen vergelijken met andere aanbieders. De laagste prijzen zijn tijdens het laagseizoen, maar er worden ook vluchten aangeboden zonder tussenlandingen , waardoor hogere prijzen kunnen worden gehanteerd. Door de grote vraag naar deze vluchten, tijdens bepaalde seizoenen,  profiteren de lage kostenmaatschappijen hiervan door de prijzen te verhogen. Gaat men op reis, wanneer dan ook, blijf vergelijken.

Neem een kijkje bij vakantiewebsites

Om de juiste koop te vinden, kan men zich laten inschrijven bij de reiswebsites of luchtvaartmaatschappijen. Zij zullen u de nieuwste aanbiedingen sturen, zodat u snel kunt handelen. Wanneer men een vlucht en hotel combineert is dit goedkoper, dan dat men het apart zou boeken. Echter in het geval van een aanbieding van een chartervlucht kan het kiezen van een ander hotel lonend zijn. Ook worden er veilingen gehouden op diverse websites waar men kan bieden op all-in-reizen, hier zijn de tickets, huurauto’s en hotels bij inbegrepen. Regels hiervoor kunnen verschillen per website. Vliegtijd of automodel kunnen op voorhand vastliggen. Kijk goed wat de reisorganisaties aanbieden, is het aanbod eenzijdig of zijn er diverse advertenties. De zoekresultaten kunnen soms vertekend zijn. Er zijn websites die geld ontvangen van een deel van de winst van elke boeking. Het kan voorkomen dat goedkopere maatschappijen weigeren hun aanbiedingen hier te plaatsen. Reisorganisaties die via advertenties geld verdienen, bieden meestal de meest gedegen resultaten.

Nog een aantal tips

Mocht men naar een toeristische attractie gaan, verblijf dan in een hotel buiten de stad. Hoe dichter het hotel bij de attractie hoe duurder. Er is vaak een goede of korte verbinding de hotels die verder van de attractie af liggen. Hotels die verder af liggen hebben dikwijls meerdere last minute aanbiedingen. Raadpleeg ook toeristische websites van en over de bestemming zelf. Men kan wachten tot het laatste moment met de aanbiedingen of de reis vooraf plannen. Om een scherpe prijs te ontvangen is het plannen van een reis van te voren beter. De beslissing om te wachten op een last minute kan een gewaagde zet zijn.