In de bij toeristen zeer geliefde Italiaanse regio Cinque Terre zal het dragen van slippers binnenkort verboden zijn in het nationale park. Zij hebben onlangs aangekondigd dat eenieder die onjuiste schoenen of slippers draagt in het Ligurische nationale park zal worden beboet. De hoogte van de boete hangt af van de individuele situatie en het schoeisel, maar deze zal zeker liggen tussen de 50 euro en 2.500 euro.

Deze nieuwe regels zijn vastgesteld, omdat vele toeristen vaak met diverse verwondingen te maken krijgen, als ze een wandeltocht gaan maken met verkeerd schoeisel. De voeten zijn dan onvoldoende beschermd. De wandelpaden in deze Italiaanse regio zijn niet altijd even goed begaanbaar en de meeste zijn al erg oud en het onderhoud aan de paden is niet altijd even goed gedaan. Het wegdek van de wandelpaden tussen de dorpen is eveneens op meerdere plekken oud en moeilijk begaanbaar. Hierdoor krijgen toeristen vaak te maken met diverse verwondingen aan de voeten en moeten ze uit het park gehaald worden. Het komt zelfs voor, dat toeristen met een helikopter geëvacueerd moeten worden. De kosten voor zo’n evacuatie zijn erg hoog.

Volgens parkdirecteur Patrizio Scarpellini ligt het probleem in het feit, dat veel toeristen onderschatten hoe zwaar de wandelingen kunnen zijn. Ze denken, dat ze een wandelingetje gaan maken alsof ze nog op het strand zijn.

Het aantal toeristen dat een vakantie boekt naar de dorpen in de Italiaanse regio Cinque Terre is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De boekingen voor een last minute vakantie naar deze regio zijn eveneens gestegen. Daarnaast komen er ook vele toeristen van de cruisevakanties die in de zomer aanmeren in de haven van La Spezia naar het nationale park en zij zijn er mede voor verantwoordelijk, dat het erg druk is in het nationale park. Zij hebben meestal geen schoeisel mee, dat geschikt is voor een lange wandeling. Op een cruisevakantie heeft u namelijk geen wandelschoenen nodig.

De toeristen die de komende vakanties naar de regio Cinque Terre zullen zich goed moeten laten voorlichten, waar het verbod op het dragen van de slippers geldt. Het nieuwe beleid zal niet meteen ingevoerd worden. De komende bezoekers van het nationale park dienen wel eerst geïnformeerd te zijn over het nieuwe beleid, aldus parkdirecteur Patrizio Scarpellini.