U hebt een heerlijke last minute vakantie geboekt en u gaat snel uw koffer inpakken. U mag alleen niet alles meenemen in het vliegtuig. Neemt u spullen mee die niet toegestaan zijn in het vliegtuig, dan zult u staande worden gehouden bij de controle en daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig hebben alle luchthavens binnen de Europese Unie dezelfde bagageregels en die hebben wij voor u op een rij gezet, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Vloeistoffen, spuitbussen en gel

Deze producten mag u onder bijzondere voorwaarden meenemen. Vloeistoffen kunt u in de handbagage in een transparante, hersluitbare plastic tas met een maximale inhoud van 1 liter meenemen. Er mag niet meer dan 100 ml per verpakking meegenomen worden. Per persoon mag u één tas met een maximale inhoud van 1 liter meenemen. Deze plastic tas moet u bij de bagagecontrole op de band leggen, zodat deze door de scanner kan. Wilt u grotere verpakkingen dan

Bij de bagagecontrole dient de plastic tas apart op de band gelegd te worden zodat deze gescand kan worden. Wilt u meer dan 100 ml per verpakking meenemen, dan kan dat, maar dit mag alleen meegenomen worden in de koffer voor de ruimbagage. Babyvoeding, belastingvrije vloeistoffen die u op het vliegveld heeft gekocht en medicatie vallen niet onder deze regels.

Gevaarlijke voorwerpen

Het klinkt erg logisch, maar we willen het toch benoemen. Wapens, explosieve en ontvlambare objecten mogen natuurlijk nooit meegenomen worden. Voorwerpen die kunnen dienen als wapen, daarvoor gelden minder strenge regels. U mag bijvoorbeeld scharen en kurkentrekkers meenemen in de koffer voor de ruimbagage.

Alcohol en tabak

U mag alcohol en tabak alleen voor persoonlijk gebruik meenemen, u ma geen grote hoeveelheid meenemen om te verkopen. Als u zich aan onderstaande hoeveelheden houdt, dan hoeft u niet te bewijzen aan de grens, dat het voor eigen gebuikt is. Dit zijn regels die gelden binnen de EU.

  • achthonderd sigaretten
  • tweehonderd sigaren
  • vierhonderd cigarillo’s
  • één kilo tabak
  • tien liter sterke drank
  • twintig liter gedestilleerde drank
  • negentig liter wijn
  • honderdtien liter bier

Neemt u toch meer mee dan bovenstaande toegestane hoeveelheden, dan moet u direct met bewijs komen, dat u het meeneemt voor persoonlijk gebruik en u moet een aankoopbewijs kunnen laten zien.

Producten van dierlijke oorsprong

Er is binnen de EU geen verbod op het vervoeren van producten van dierlijke oorsprong, maar u dient wel een officieel document van een veearts bij u te hebben, waarin wordt aangegeven dat het product niet is besmet met ziektes. Voor Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland, welke niet tot de EU behoren gelden dezelfde regels.

Huisdieren

Uw hond, uw kat of uw fret mag mee in het vliegtuig, als u voor dit dier een Europees huisdierenpaspoort in bezit hebt en kunt tonen. Het dier moet gechipt zijn of het moet een voor 3 juli 2011 aangebrachte leesbare tatoeage hebben. Hierop staat namelijk een code die moet overeenkomen met de code in het Europees huisdierenpaspoort. Het dier vliegt mee in het ruim.